Trupa de teatru a elevilor CN ”A.T.Laurian”, Botoșani

Trandafirii roşii

Piesa lui Zaharia Bîrsan, mediocră, de altminteri, a pus Dramei probleme mari, poate că dincolo de puterile ei…

afis-a

(Afiş de Alex Sîrbu, cu Andrada Corlat în rol principal)

cop-31

(Afis, variantă, Alex Sîrbu)

Preiau, de la Alex Sîrbu, notiţele despre piesă:

“Un vis, nimic mai mult”

Trupa împreună cu Mihai Donţu (actor al Teatrului „M. Eminescu”) hotărăsc pentru 2007 punerea în scenă a spectacolului Trandafirii Roşii de Zaharia Bârsan. Textul original, în versuri a fost adaptat în proză, fiind păstrată doar ideea centrală a basmului şi personajele principale. Câteva luni după începerea lucrului, Mihai Donţu abandonează proiectul. Trupa de teatru se vede iar pusă într-o situaţie dificilă.

_mg_4575

La numai 2 luni de festivalul “Lyceum”, având doar o vagă direcţie de regie şi fără ajutor profesionist, DramaClub era pe punctul de a decide retragerea din festival. D-na. prof.  Elena Agachi vine atunci cu o nouă propunere repertorială – “Cruciada copiilor” text semnat de Lucian Blaga.

_mg_4578

Trupa consideră însă că este prea târziu să se apuce de un nou spectacol şi hotărăsc să continue singuri “Trandafirii Roşii“. Ajutaţi câteva zile de coregrafa Victoria Bucun, care ridică într-un timp surprinzător întreaga coregrafie, trupa se vede nevoită să îşi pună în joc toate resursele artistice, toate ideile pentru ridicarea spectacolului. Acum era momentul ca Drama să treacă una dintre cele mai grele probe, o probă ce ar putea să ateste şi să confirme încă o dată valoarea colectivului şi forţa sa creatoare.

_mg_4581

În lipsa regizorului conflictele erau inerente. Depăşirea lor însă reprezenta cea mai grăitoare dovadă a omogenităţii din trupă, a mobilizării ei spre un scop comun. Poate de aceea, premiile aduse de acest spectacol au fost printre cele mai îndrăgite; era ca şi cum ai fi reuşit să zbori fără ajutor.

_mg_4589

Bazându-se exclusiv pe experienţa câştigată în toţi anii în care au participat la festivaluri, muncind multe ore pe zi, ajungând acasă o dată cu noaptea, fiind forţaţi să lucreze cu un text adaptat în numai câteva zile, reptând o coregrafie ridicată în pripă; alegând-şi singuri recuzita, dramiştii au dat senzaţia tuturor că deţin lucrurile sub control.

_mg_4591

Cu toate acestea timpul zbura şi trupa a fost nevoită să creeze finalul piesei cu doar trei zile înainte de primul festival organizat la Piatra Neamţ. În mod uluitor, finalul a fost unul dintre momentele cele mai apreciate de către public. Draga Olteanu Matei (preşedinta juriului festivalului Yorick de la Patra Neamţ) a felicitat trupa pentru alegerea repertorială şi a acordat premiul pentru cea mai bună coregrafie.

_mg_4590

Premiile au continuat şi la Botoşani unde DramaClub a luat, pentru prima dată de la piesa „ Visul unei nopţi de vară”, trofeul festivalului “Lyceum”. Bucuria a fost imensă iar mândria fără precedent, întrucât fiecare ştia în inima lui că ridicarea piesei a fost aproape în mod integral opera Dramei.

drama-program

“Trandafirii Roşii” rămâne o veridică dovadă de virtuozitate, o extraordinară geminaţie între aptitudinile regizorale şi efortul actoricesc. Fără a exacerba importanţa reuşitei, Drama câştigă un standard mai elevat, păstrând însă orgoliul triumfului în limitele decenţei şi ale modestiei ce mereu a însoţit izbândele sale. „

alex-andradacut

Alex Sîrbu şi Andrada Corlat –  imagine de la repetiţii

lyceum

Trofeul Festivalului „Lyceum”, iunie, 2007.

Postat de prof. Elena Agachi

Publicitate

Un răspuns

  1. Pingback: Prin cele articole « Elenaagachi’s Weblog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s